Over Ons


Geschiedenis van Koninklijke Harmonie Weergalm der Maas Lanaken

Het provinciebestuur van Limburg stimuleerde de oprichting van muziekverenigingen tussen de jaren 1850 en 1860.

 

De gemeente Lanaken haakte hierop in door de oprichting van een fanfare " De Weergalm der Maas ". De oudste bron waarin de fanfare vernoemd wordt is het jaarverslag van 1851 van de provincie : " Lanaken : l"Echo de la Meuse, opgericht in 1850, heeft 30 spelende leden en 39 ereleden. " Hieruit kan worden afgeleid dat het stichtingsjaar 1850 is, doch latere bronnen vermelden telkens 1851.

Men vermoedt dat 1 mei 1851 het tijdstip was waarop de vereniging voor het eerst in het openbaar optrad en waarop het vaandel werd aangeschaft. Als eerste voorzitter vermelden de archieven de naam van Henri Mercken, geboren te Lanaken in 1785 en burgemeester sedert 1836. De eerste dirigent was de heer Barewa uit buurgemeente Maastricht.

Enkele van de gekende eerste muzikanten droegen namen die nu nog echt Lanakens klinken : Willem Winten-Simons, Jos Reyntjens, Jan Devue-Boostern, Mathijs Caubergh-Meuris, Walter Gilissen, Jan Wahlen-Wijnants, Adam Huysmans, Hendrik Veugen en Willem Caubergh.

 

De Mensen Achter de Muziek

Onze harmonie bestaat uit gepassioneerde muzikanten, een gedreven dirigent en vrijwilligers die zich inzetten om de liefde voor muziek te delen met anderen.

Met een diverse groep van getalenteerde individuen, streven we ernaar om hoogwaardige muzikale diensten te leveren aan onze gemeenschap en daarbuiten.


Onze dirigent.

Nikolas Sels (2001) startte zijn muzikaal avontuur op zevenjarige leeftijd aan de academie voor Muziek, Woord & Dans te Beveren.

Hij kreeg gedurende negen jaar les van onder andere: Koen De Meyer (viool), Dirk Weyenberg (klarinet), Hélène Elst (fagot), Ingrid van Geel (hobo) en Nick Puylaert (keyboard/orgel).

Hij zette in 2017 zijn avontuur verder aan de Kunsthumaniora van Antwerpen, waar hij in de klas van Vlad Weverbergh klarinet volgt.

Na zijn middelbare studies leidde Pascale van Os en Bram Lamberts hem gedurende drie jaar op tot HaFaBra-dirigent via de academies van Ekeren en Mol.

Hij volgde reeds diverse masterclasses met oa. Kevin Houben en Jan Van der Roost.

Sinds 2022 studeert Nikolas verder aan het Lemmensinstituut van Leuven, waar hij compositie in de klas van Piet Swerts volgt.

Hij speelt vandaag (alt-)klarinet in de Concertband Maasmechelen & (alt-)/contrabasklarinet in het Universitair HarmonieOrkest (UHO).